2019. március 15., péntek

Alföldi kéktúra – Kalandozások Sárországban


1. nap: Mindszenttől Nagymágocsig



Már említettem, hogy bár alföldi gyerek vagyok, e tájegység bejárása még sem tölt el akkora izgalommal mint pl. az Országos Kéktúráé vagy a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúráé; a hegyek, dombok hiánya lehet az oka. Mivel azonban szeretném, hogy telje legyen a Kék kör ezt a nagytájat is be kell barangolnom, és ezt szeretném mielőbb megtenni. Mivel egyedül még kevésbé izgalmas a síkon talpalni, kapva-kaptam az alkalmon és csatlakoztam a hazai természetjárás egyik élő legendája,Toplak József „expedíciójához”, amely Szatymaztól indult és végcélja Mezőtúr volt. Mivel nekem ebből csak a Mindszent- Szarvas etap hiányzott, csak a második napon csatlakoztam.

Ezúttal is nagyon korán kellett kelnem, már 4 körül „csörgött a vekker”, és a 4:51-es vonattal már úton is voltam a nyugati pályaudvarra, hogy átszállhassak a szegedi IC-re.  Erről Kiskunfélegyházán kellett átváltani a hódmezővásárhelyi zötyögősre, amellyel egészen a start helyszínéig, Mindszentig zötykölődtem, szó szerint. 8:50-kor már az állomás épületében pecsételtem a túrajelentésembe és vártam Józsiékat. 


Ők azonban nem jöttek. Facebookon tartottuk a kapcsolatot és kiderült, hogy bizony pont lekésték a mindszenti révet, így 40 perces csúszást sikerült összeszedniük ráadásként. De a Tiszáig sem tudtak olyan gyorsan haladni az Ópusztaszer után tapasztalt saras út(v)iszonyok okán. Amíg várakozni kényszerültem kilátogattam a vonatról megpillantott és az állomástól mindössze bő 100 méterre tartott vásárba, ahol beszélgettem egyet az egyik árussal, aki megkérdezte, hogy ezt a túrázást amúgy pénzért csinálom-e :D Bőven belefért még egy lekváros lángos is, mert Józsiék 4 fős csapata végül csaknem 2 órás késéssel érkezett meg háromnegyed 11 tájban.

Részlet a piac kínálatából

A piactér fölé magasodó 50 méter magas víztorony

Lekváros lángos, hogy jobban menjenek a lábak :)

Az alföldi expedíció csapata

A kötelező adminisztratív teendők és egyebek gyors lebonyolítását követően bele is vágtunk a folytatásba. Mindszenttől a következő említésre érdemes pontig, a Ludashalomig szinte pontosan 10 km-t kell a nyílegyenes aszfalton gyalogolni és ilyenkor például jól esik, ha az embernek van kihez szólnia. Pár lakott, illetve kihalt tanyán kívül sok érdekességet nem is tartogat számunkra ez az aszfaltcsík. A Ludas- halom „csúcsán” álló keresztnél szédítő 90 m körüli magasságból nézhetünk körbe; kihasználva a pihenőt itt ettünk is egy keveset.






Átkelés a Ludas- éren

A 10 km-es szakasz végén Szentes felé indulunk tovább

Keresztek a Ludas-halom csúcsán

Kilátás a Ludas- ér irányába

A folytatásban bő 600 métert kellett a viszonylag forgalmas 45-ös út mellett menni mielőtt jobbra tértünk volna a földutak felé. Már ekkor fel akartam venni a kamáslikat, de a többiek jónak ítélték meg a talajt, nem kell még az alapon nem tettem. Ami késik, az nem múlik –lásd a vonatok is odaérnek egyszer ahová elindultak-, kb. 200  méter múlva már más is belátta, hogy jobb lesz kamáslival. Ezzel számomra is elkezdődött a napi sárdagasztás. Ismerve az erre a vidékre jellemző talajt, a fekete földet, sejthettük, hogy ez a mai sem lesz egy könnyed sétagalopp. Szerencsére az elején még csak szűk egy kilométert kellett sarazni és azt is a jobbnak mondható úton és ki is értünk az Ördöngősi aszfalt útra.



Mi most a másik irányba mentünk tovább

 Ezen haladtunk, de nem túl sokat. A majort elhagyva balra fordul az út, majd fokozatosan szűnik meg a beton és veszi át helyét a sár. Próbáltunk a szélén menni  az útnak, de tekintettel arra, hogy ezeket az utakat előszeretettel használják a traktorok és egyéb munkagépek nem könnyű még ott sem a haladás. A következő pihenőt a hosszú egyenes szakasz mellett elterülő kisebb réten tartottuk. Tovább haladva egy csatorna/kanális partján kellett menni jó hosszan, majd egy dupla bal-jobb-bal-jobb kanyarkombinációt követően végre újra aszfalton koptathattuk a bakancsokat, immár  abban a tudatban, hogy szűk félórán belül közigazgatásilag Derekegyházhoz tartozó Tompahátra érkezünk. Így is lett, azonban a helyi vegyesboltot csak kívülről vehettük szemügyre, a kocsma meg már rég bezárt ezen a településen is. Szerencsére az alföldi kéktúra pecsétje kívülre, az ablak keretére került felszerelésre, így korlátlanul elérhető. Itt ismét feltöltöttük elemózsiával az erőtartalékokat és indultunk is tovább Ótompahát felé.

Ördöngős major, ahol szállást is talál a fáradt vándor



Giga-mega öntöző rendszer 


Romos épületek a tompaháti út mentén

Gyöngytyúk sokadalom

Érkezük Tompahátra

A helyi vegyesbolt mint pecsételő hely



A változatosság kedvéért ismét szántóföldek mellett/között kellett haladni… már amennyire ez sikerült. Bár hozzáteszem, hogy ezt a típusú sarat így utólag szó bevállaltam volna másnap is, de erről majd később. Időközben azért a Nap is elkezdett lefelé menni; mire beértünk Ótompahátra, már elmúlt 16 óra, vészesen közeledett a napnyugta időpontja.  A gyakorlatilag egy utcás kis falun átmenve értük el a Derekegyház- Nagymágocs közötti aszfalt utat, amely mellett kényelmesen a kerékpár úton folytattuk a napi cél felé. Nem mentünk be azonban egyenesen Nagymágocsra, hanem szűk 1,5 kilométer után,  a betonúton átkelve ismét földútra váltottunk, de ennek az állapotával már nem volt gond. A látási viszonyokkal viszont már kezdett az lenni, mivel a lenyugvó nap utolsó sugarai is tovatűntek mire a helyi szennyvíztelephez ért csapatunk. Itt volt ugyan közvilágítás, de a Szentesi útig hátra lévő kb. 150 méteres, erősen dzsindzsás, kidőlt fákkal tarkított szakaszon már sötétben bóklásztunk, mert a fejlámpát senkinek sem akaródzott felvenni erre a kis időre. Gyakorlatilag a várost jelző táblánál bukkantunk elő a trükkös szakaszról és innen már nem volt messze a kastélypark bejárata sem. Pecsételni a portán kell; belépve az épületbe bal kéz felé található a bélyegző. Ugyan sötét volt, de azért elsétáltam a kastélyhoz, amely jelenleg szociális otthonként üzemel, és készítettem pár képet.


Ótompahátra érve a Nap az utolsó sugarait küldte felénk

Itt is lekéstük a nyitva tartást

Irány Nagymágocs a kerékpár úton




Nagymágocsi kastély

Eztán elköszöntünk a csapat két tagjától akik csak eddig jöttek velünk és elkezdtük felkutatni a szállást. Ez nem ment olyan könnyen, mert nem volt tudomásunk róla, hogy az eredetileg turista szállóként is funkcionáló és a Felicián atya helytörténeti gyűjteményt is tartalmazó műemlék épületet felújítják, ezért kicsit tovább kell még menni a kijelölt szállásig. Hármunk számára hatalmas volt az épület és sajnos kissé hideg is, mivel a fűtést feltehetőleg csak érkezésünk előtt nem sokkal vehették fel. Gondunk akadt a vacsora beszerzésével is. A helyi bolthoz, ami vagy 2 km-re volt tőlünk már senkinek nem volt kedve elmenni, így szállásadónk javaslatára egy orosházi pizzériából (La Rosa) rendeltünk. Na ezt a hibát senki ne kövesse el! Az hagyján, hogy az ígért 1,5 óra helyett 2 és negyed óráig tartott kihozni a pizzákat- amelyek nem voltak már melegek-, de csak fizetés után szembesültünk vele, hogy különböző rejtett költségeket számoltak fel..az 1450 Ft-os pizza így került végül bő 2000 FT-ba. Írtam nekik facebookon, hogy véleményem szerint ez nem egy becsületes hozzáállás, de válaszra már nem méltattak.
Miután ettünk, ittunk, fürödtünk egyet hamarosan nyugovóra is tértünk, mert másnak fél 7 tájban már indulni szerettünk volna tovább Szarvas felé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése